Skip to main content

Friteuse Test 2024

 

 

De beste frituurpan voor ieders budget

 

friteuse

Fritel Turbo SF Profi-Line 4605

High End

 

frituurketel

Tomado TDF6001B

Mid Range

 

frituurpan

Princess 182727

Budget

 

 

friteuse vergelijken

Meestal is de keuze aan friteuses zo groot dat je letterlijk verdrinkt in het aanbod, vandaar dus onze keuze om de 3 winnaars voor iedere prijsklasse bovenaan onze website uit te lichten. Buiten deze 3 prijsklasse zal je ook nog populaire alternatieven vinden die we verder op deze pagina bespreken.

✅ Uitgebreid consumentenonderzoek

✅ We hebben de modellen zelf geanalyseerd en getest

✅ Reageer en geef jouw feedback

✅ Informatief referentiepunt voor frituurpannen

✅ Betrouwbare partners

De beste frietketel vind je hier

Betrap je jezelf meerdere keren per maand patat uithalen bij de frituur? Dan ben jij vast niet de enige! Dagelijks worden er miljoenen frietjes gegeten in Nederland en het gaat er enkel op vooruit. Krokant gebakken frietjes zijn gewoonweg niet meer weg te denken juist om de reden hebben we deze pagina samengesteld. Wist jij dat je vanaf nu zelf bij je thuis frieten van even goede kwaliteit kan maken als die van in je favoriete frietkraam?

Met een friteuse of frituurpan maak je eenvoudig zelf je eigen frieten voor bij jou thuis. Op deze pagina vind je alle informatie over frituurpannen. Wat een frituurpan is, hoe het werkt maar ook hoe je frieten bakt in een frituur komen hier aan bod.

Wij hebben een TOP 10 samengesteld met de beste frituurpannen. Met deze frituurpannen ga je zelf de lekkerste frietjes bakken. Wij hebben gekeken naar de specificaties en gebruikersbeoordelingen van een groot aantal frituurpannen. Deze data hebben we samen met de meest populaire friteuses doorgenomen om hier de beste modellen aan te kunnen bevelen.

Klik op de review knop bij elk friteuse om naar de review pagina door te gaan. Hier kan je specificaties, details, voor- & nadelen en een handige samenvatting vinden van onze eigen bevindingen. Je kan ook zelf je review achter laten en deze nemen we in overweging om de beste modellen aan te bevelen. Verder is het van belang om deze pagina even door te lezen omdat het gebruik van een friteuse enige risico met zich meebrengt.

OPGELET: De frietjes zullen heet zijn als ze net uit de olie gehaald zijn dus laat ze altijd even afkoelen voordat je gaat eten. Steek ze dus nooit onmiddellijk na het frituren in je mond. Je zal jezelf anders verbranden.

TOP 10 Frituurpannen

Model Review
1 Fritel FR 1355 Fritel FR 1355

92.5%

“Compact, gemakkelijk te gebruiken en onderhouden voor een klein prijs!”

Lees ReviewPrijs
2 Princess 183028 Princess 183028

88.83%

“Deze is een geweldig friteuse en je kunt daar lekkere dingen in klaar maken.”

Lees ReviewPrijs
3 Tefal Easy Pro Premium FR3380 Tefal FR3380

90.17%

“Doet gewoon wat het moet doen. Geen poespas.”

Lees ReviewPrijs
4 Princess 182727 Princess 182727

93.67%

“Het heeft een super mooie zwarte matte kleur. Warmt snel op, en is super handig. “

Lees ReviewPrijs
5 Tomado TDF3001B Tomado TDF3001B

93.5%

“Goede friteuse. Mooie prijs kwaliteit verhouding. Doet wat het moet doen. “

Lees ReviewPrijs
6 Inventum GF431B bol Inventum GF431B

86.33%

“Goede frituur alles wat je nodig hebt! Makkelijk om schoon te maken.”

Lees ReviewPrijs
7 Princess Classic Mini 182611 Princess 182611

90.67%

“Ideaal voor een kleine snack, pluspunt is de mogelijkheid om te fonduen!”

Lees ReviewPrijs
8 Tomado TDF6001B Tomado TDF6001B

91.5%

“Heerlijk om de friet en snacks apart te frituren zodat je ze tegelijk op tafel kunt serveren.”

Lees ReviewPrijs
9 Fritel Turbo SF Profi-Line 4605 Fritel Turbo SF Profi-Line 4605

89.17%

“Als je een grote hoeveelheid frieten en snacks tegelijkertijd klaar wilt hebben, is dit een ideale friteuse.”

Lees ReviewPrijs
10 Aigostar Fries 30IZD Aigostar Fries 30IZD

87.5%

“Aanrader voor iedereen die zoekt naar een degelijke friteuse zonder teveel fratsen!”

Lees ReviewPrijs

 

Wat is een friteuse?

 

Waarom een friteuse kopen?

Als je zelf frietjes of snacks wilt bakken bij je thuis dan moet je in het bezit zijn van een goede friteuse.  Zelf frietjes bakken in een pan is niet de correcte manier en is zelfs ook gevaarlijk een afgeraden! Je kan jezelf zo makkelijk verbranden als er hete olie gemorst wordt. Als je veel patat gaat uithalen bij een frietkraam kan het ook een goede investering zijn om zelf je eigen frietjes te bakken.

De voordelen van een friteuse

✅ Overheerlijk krokante frietjes en snacks

✅ Je spaart geld uit

✅ Gemakkelijk in gebruik

✅ Smaak van gefrituurde snacks

✅ Betere smaak dan airfryen

✅ Frietjes zijn klaar binnen de 6 minuten

✅ Dubbel friteuse mogelijk

✅ Leuk voor feestjes

De nadelen van een friteuse

Frituren in een frietpan laat een frietgeur achter en dit is voor veel mensen het grootste nadeel. Verder is het proper maken en vervangen van de frituurolie ook een vettige klus. Je moet de frituurolie die je weg wilt doen terug in een lege bus opvangen omdat je deze niet gewoon in de pompbak kan wegspoelen. Spoel frituurolie ook nooit in de wc weg of afvoer. Je moet frituurolie naar een recyclagepark brengen waar deze een speciale plaatst heeft voor frituuroliën en -vetten. Dit is voor veel mensen dus ook één te grote last en daarom dat veel mensen liever patat uithalen bij een frietkraam.

Verder is een frituurpan gevaarlijk je kan je ernstig verbranden laat dus zeker nooit kinderen met een frituurpan werken. Laat ook nooit de frituurpan alleen aanstaan als je even weggaat, er is kans op brandgevaar.

OPGELET: Een frituurpan kan brandgevaar veroorzaken. Als de thermostaat defect is en de olie blijft verhitten tot het punt van zelfontbranding. Laat dus nooit een frituurpan onbewaakt achter wanneer deze aanstaat! Mocht een frituurpan toch in brand vliegen, dan mag het vuur niet met water worden geblust.

Hoe maak ik frieten in een frietpan?

Zelf frieten bakken in een frietpan is kinderspel. Je kan kiezen om kant en klare frieten te bakken. Deze vind je een in supermarkt en moet je meestal bewaren in de diepvries. Je hebt verschillende soorten frieten zo heb je dikke en dunne maar ook kleine en grote frieten.

De beste manier om frieten te maken is ze zelf bakken. Heerlijk zelfgemaakte frieten zijn overheerlijk en voller in smaak. Om dit te doen snij je een aantal aardappels. Snij de aardappels in de gewenste grootte en verhit de frituurpan tot 180 – 200 graden Celsius.

Maak een kom klaar en bedek de binnenkant met keukenrol om hier de gefrituurde frieten in te doen. Bak de aardappelrepen 5-7 minuten in de frituurpan totdat ze goudkleurig en knapperig zijn. Ga nooit weg tijdens het bakken en houd de frietjes in het oog. Schudt de frietjes om minuut.

Haal de frietjes nadat ze gefrituurd zijn uit de pan en doe ze in de mand of kom. Let op de frietjes zijn extreem heet. Laat ze eerst een paar minuten afkoelen. Serveer met mayonaise of ketchup en geniet van jouw zelfgemaakte frieten.

Bron: wikihow.com/Franse-frietjes-maken-in-een-frituurpan

 

hoe moet je frieten bakken

Hoe werkt een friteuse?

Een friteuse, frituurpan, frietketel of frietpan is elektrisch apparaat waarin vet of olie wordt verhit meestal op een temperatuur van 160 tot 200 °C. Hierin frituur je dan bepaalde gerechten zoals frieten, kroketten, frikandellen en nog veel meer snacks. Friteuses worden gebruikt in particuliere huishoudens, restaurant en industrie. Industriële friteuses vind je ook terug in een frituur ook wel frietkraam of patatkraam genoemd. Dit is een eetgelegenheid waar voornamelijk frieten verkocht worden en geconsumeerd.

De hete olie in een friteuse waarmee het voedsel wordt gebakken wordt frituren genoemd. Gefrituurd voedsel behoord onder de categorie fastfood.

Een elektrische frituurpan werkt met een warmteoverdrachtselement die zich op de bodemplaat bevindt of is ontworpen als een verwarmingsstaaf vergelijkbaar met een dompelverwarmer. Verder is er een temperatuurregelaar met een instelbaar setpoint. Het indicatielampje veranderd zodra de temperatuur bereikt is. Verder zit er in de moderne friteuses een temperatuurbeveiliging die bedoeld is dat het frietvet bij storing verhit geraakt. De meeste frituurpannen hebben een koude zone waarin bodemvet koeler blijft en de vorming van acrylamide vermindert.

Bron: wikipedia.org/wiki/Frituurpan

Bron: wikipedia.org/wiki/Frituren

Verschillende soorten friteuses

Buiten de gekende traditionele frituurpan zijn er nog andere methodes om je frieten te bakken. Een hetelucht friteuse is een bekend alternatief. Je kan het eigenlijk met een oven vergelijken maar dan waarin lucht circuleert waardoor het voedsel gelijkmatig krokant gebakken wordt. Een hetelucht friteuse ken je ook onder de commerciële naam Airfryer. Deze website is eigenlijk ontstaan om meer informatie over airfryers te verschaffen aan onze bezoeker. Bekijk zeker onze Airfryer Koopgids om alles hierover te weten te komen.

Verder zijn er nog de minder bekende gas verwarmde friteuses. Deze vind je meestal terug in een commerciële omgeving. De reden hiervoor is de lage bedrijfskosten die bij veelvuldig gebruik de hoge aanschafprijs compenseren. De temperatuur regeling vindt plaats via een gasregeleenheid die is aangesloten op een thermostaat.

Princess 183028

 

Frituurpan Koopgids

 

Hou rekening met de volgende factoren

Voordat je overgaat tot de aankoop van een Friteuse is het van belang de rekening te houden met de volgende specificaties. Niet elke friteuse is hetzelfde en juist daarom hebben we deze koopgids samengesteld. Als je bijvoorbeeld alleen woont dan heeft het geen nut een dubbele friteuse aan te schaffen. Hieronder alle aankoopcriteria waarop je moet letten bij de aankoop van een friteuse.

 • Inhoud
 • Vermogen
 • Geurfilter
 • Koude wand
 • Dubbele frituurpan
 • Onderhoud
 • Timer
 • Temperatuurindicatie

Inhoud

De inhoud van een friteuse wordt weergeven in het aantal liters olie of vet dat in de frituurpan past. Verder wordt het aantal frietjes dat in een frituurpan past het laadvermogen genoemd. Per persoon heb je gemiddeld 250 gram frietjes nodig. Frituurpannen vind je in maten van 1,5 tot 6 liter voor de grootste modellen. De grootte modellen hebben meestal 2 frituurpannen dit wordt dan een dubbele frituurpan genoemd.

Vermogen

Een goede frituurpan heeft tenminste een vermogen van 1500 Watt. Dit kan verschillen als de frituurpan kleiner of groter van formaat is. Grotere modellen hebben een hoger vermogen zodat ze de temperatuur snel bereikt hebben.

Geurfilter

Er bestaan ook frituurpannen met een geurfilter in om de vieze frietgeur te verminderen. Deze specificatie moet met een korrel zout worden genomen. Er blijft immers altijd een frietgeur achter na het bakken in een frituurpan.

Koude wand

Als je friteuse over een koele of koude wand beschikt zal de buitenkant niet zo verhit geraken. Let er op dit betekent niet dat je je niet kunt verbranden. De frituurolie blijft extreem heet dus altijd opgelet bij het gebruik van een friteuse!

 

beste frituurpan

Dubbele frituurpan

Als je veel frietjes tegelijk wilt frituren dan is een dubbele frituurpan de juiste keuze! Meestal is er een inhoud van 6 Liter dus ruim voldoende voor een klein feestje.

Onderhoud

Een frituurpan schoonmaken is een lastige klus een juist daarom vereenvoudigen sommige friteuses dit. Je kan de frituurpan helemaal uit elkaar halen om zo in de vaatwasser proper te maken. Lees onder deze sectie hoe je een friteuse moet schoonmaken.

Timer

Een timer is extra handig om te weten hoelang je frietjes in de frituurpan zitten. Je stelt de tijd in en als de tijd verstreken is gaat er een indicatielampje of alarmsignaal af. Laat nooit je frituurpan alleen achter tijdens het bakken.

Temperatuurindicatie

De meeste frituurpannen hebben een temperatuurindicatie lampje. Deze brandt tijdens het opwarmen en is meestal oranje van kleur. Zodra de juiste temperatuur is bereikt gaat het lampje uit of veranderd de kleur in groen.

 

Friteuse Schoonmaken

 

Frituurpan proper maken

Voordat je de friteuse gaat schoonmaken is het van belang dat het apparaat is afgekoeld en ook niet meer is aangesloten aan een stopcontact (netstroom). Als het apparaat volledig is afgekoeld moet je eerst de oude frituurolie of vet weggieten in meestal de fles waarin het zat voor je het ging gebruiken. Je mag nooit frituurolie of vet door de wc spoelen of via de afvoer. Breng de frituurolie altijd naar een recyclage park. Nu je weet hoe je de frituurolie moet weggooien is het van belang om te kijken hoe je de friteuse gaat schoonmaken.  Er zijn verschillende mogelijkheden en of combinaties. Zo kan je de friteuse kuisen met afwasmiddel. Als je wilt kan je de friteuse ook kuisen met een friteusereiniger of soda. Soms is het ook mogelijk om alle onderdelen uit elkaar te halen om deze daarna meet een vaatwastablet in de vaatwasser te reinigen.

 1. Je friteuse kuisen met afwasmiddel
 2. Je friteuse kuisen met friteusereiniger
 3. Je friteuse kuisen met een vaatwastablet

Bron: wikihow.com/Een-frituurpan-schoonmaken

 

hoe een frituurpan schoonmaken?
OPGELET: Spoel frituurolie nooit in de wc af afvoer weg. Wanneer frituurolie of vet in de natuur terechtkomt, veroorzaken ze heel wat schade. Breng ze daarom altijd naar een recyclagepark/containerpark.

Meest gestelde vragen over Frituurpannen [FAQ]

Frituren doe je met een open frituurpan, dus zonder deksel! Het vocht tijdens het frituren moet afgevoerd worden. Zo niet loopt het vocht terug in de frituurpan en kunnen er spetters of overstroming ontstaan. Als je met een dicht deksel frieten bakt en je neemt daarna het deksel van de frituurpan kan er hete stoom vrijkomen en er bestaat zo zelfs gevaar op verbranding. Dus zeker niet met het deksel dicht frituren!!!

Wanneer je frietvet donker wordt een gaat schuimen moet het frietvet onmiddellijk vervangen worden. Een goede indicatie is om je frituurvet om de 5 – 8 keer gebruik te verversen.

Plantaardige olie is het meest aanbevolen als je gaat frituren. Deze bevat minder cholesterol. Vermijd vast vet of olie van dierlijke oorsprong.

Neen frituren is niet gezond. Het is vettig en boordevol calorieën. Verder worden de frieten op hoge temperatuur gebakken waardoor ook schadelijke stoffen vrijkomen. Kies altijd voor losse olie in plaats van vast vet. Als je echt gezond wilt frituren overweeg dan airfryen.

Neen helaas bestaat er geen light frituurolie of vet. Frituurolie bestaat bijna uit 100 % vet dus daarom dat er nooit een light frituurolie kan bestaan.